Cour des Loges
2004-2010, Lyon, France

The green garden is located inside a contemporary urban block. The ‘Cour des loges’ is made of a composition of five distinct volumetric buildings. The roof garden connects the different buildings with each other and gives coherence to the public area. The different heights and scales make it possible to plant trees. The sculptural Ginkgo Biloba trees, placed in inclination, are supported by steel structures. The natural elements are dramatized. The raised edges invite the users of the building to sit down and meet. At night, the Cour des loges is enlightened by spotlights which are placed on the roofs of the buildings. The projected circles create a theatrical atmosphere. Around the building, the green area and the use of materials are in coherence with the existing plans of public spaces.

client
SEM Lyon Confluence, ING Real Estate, ATEMI
partners
MVRDV, Combarel-Marrec, Manuelle Gautrand, Pierre Gautier and Erick van Egeraat
team
Maarten van de Voorde, Gaspard Estourgie, Ronald van Nugteren