Strijp S
2001 ongoing, Eindhoven, The Netherlands

The revitalization of the Philips Company’s former industrial and business complex is transforming the area into a new public/urban domain to live, work and play. A strong characteristic of the new neighbourhood is the combination of existing buildings with new estates.

The core of Strijp S is formed by a sixty-meter wide iconic urban axis, which runs through the complex. The so called ‘Torenallee’ is densely planted with trees, features new public spaces, street décor including characteristic lighting and furniture, ornamental kiosks, and two sculptural buildings.

Parallel to the Torenallee are two urban boulevards, with wide profiles and a thick canopy of trees, which serve as high quality addresses for the new housing estates. Alongside one of the boulevards is an intimate square, surrounded by various restaurants and bars, and a multi-purpose lawn field.

In 2013 the Trudo, the Driehoek and the Anton by Diederen Dirrix, three key plots within the urban redevelopment plan were substantially completed. This milestone was nationally acknowledged when Strijp-S won the Dutch Gulden Feniks (Golden Phoenix) award in the 'Area Transformation' category.

The official website of Strijp-S (in Dutch), vividly illustrates how this urban transformation has come to life.

 

client
Park Strijp Beheer
awards
Gulden Feniks Award 2013
team
Adriaan Geuze, Edzo Bindels, Christoph Elsasser, Igor Saitov, Jacco Stuy, Joost Koningen, Kees Schoot, Matthew Skjonsberg, Perry Maas, Robert Schütte, Sander Lap, Theo Reesink