Trillium Park and William G. Davis Trail
2013-2015, Ontario Place, Canada

Trillium Park and William G. Davis Trail (formerly known as The Ontario Place Urban Park and Waterfront Trail) conceptual design plan reinvigorates an underused waterfront into a public focal point that consolidates the city’s sense of identity and outdoor life. The project transforms a portion of the Ontario Place site most recently used for parking into an urban park and waterfront trail. Providing access to part of Toronto’s waterfront that has been closed to the public for more than 40 years and creating new linkages to an expansive, 780-kilometre waterfront trail system.

Informed by extensive public feedback, the new park and trail is landscaped to enhance the natural beauty of Toronto’s waterfront. Complete with wooded areas, planted slopes, rolling lawns and an extensive pathway system, Ontario Place will add a green footprint to Toronto’s waterfront. 

The design increases planted areas from 8% to 60%. New plants / trees create an urban forest and improve the ecology of the park, creating new wildlife corridors between the natural areas on the site and those on adjacent properties. Designed with social, ecological and environmental sustainability principles in mind, Ontario Place will again become a destination and a landmark for Toronto. A place people come back to again and again, in all seasons, day and night for a multitude of activities and programs. 

The Trillium park and William G. Davis trail are designs by LANDinc in partnership with West 8 after being selected for the project through a competitive process in fall 2013. Since then the team worked closely with the Ontario Government and Waterfront Toronto. West 8 together with LANDinc was responsible for the Conceptual Design of the park. More information please also see Waterfront Toronto's public document here.

client
Ontario Ministry of Tourism, Culture and Sport
partners
LAND inc
awards
Architizer A+ Awards Winner in category Landscape & Planning-Landscape Design - Public, 2018 National Award in category Medium-Scale Public Landscapes Designed by a Landscape Architect (1 to 5 ha)
team
Adriaan Geuze, Jamie Maslyn Larson, Rachel Laszlo Tait, Blair Guppy, Jelle Therry, Joost Koningen, Joris Weijts, Kurt Marsh, Ronald van Nugteren, Steven Lee