The Netherlands

West 8 urban design & landscape architecture b.v.

Nico Koomanskade 1021
3072 LM Rotterdam
The Netherlands

+31 (0) 10 485 5801

Belgium

West 8 Brussels urban design & landscape architecture bvba

Waaienberg 123
1745 Opwijk
Belgium

+31 (0) 10 485 5801

United States

West 8 urban design & landscape architecture p.c.

2133 Arch Street, Suite 101
Philadelphia, PA 19103
United States of America

+1 347 371 2252

From Macro to Micro

The New Afsluitdijk, North Holland/Friesland, NL

Reinforcing existing structures, creating new drainage solutions, restoring the ecological connection of the Ijsselmeer and the Wadden Sea for migratory fish and creating an engaging visitor experience.

In order to restore the connection between the Wadden Sea and the IJsselmeer for migratory fish, a fish migration river will be constructed into the dike.

After reinforcement, the dike will continue to offer protection against flooding, even under changing circumstances.

Client
Rijkswaterstaat

Consortium:
Levvel (a joint venture of Van Oord, BAM and Rebel)
Benthem Crouwel Architects

Imagery
© West 8

Photography
© Rijkswaterstaat, Levvel

50 Bridges Vathorst

50 Bridges of Vathorst, Amersfoort, NL

Designing practical infrastructure with playful twists that reflect the local identity.

The varying architecture of the bridges expresses the different identities of the areas they are placed into.

In De Laak, 14 bridges were constructed that feature The Dutch Herring fish. The Herring was chosen as ornamentation of the bridges due to Vathorst’s close location to the IJsselmeer, where Herring is native and frequently fished. The layout of fish pattern is made possible by using the construction method of cast aluminum for the railings.

Client
Ontwikkelingsbedrijf Vathorst

Partners
Kuiper Compagnons

Imagery
© West 8,  © Jeroen Musch

Connecting Communities

The Cascara Bridges, Madrid, ES

Made of double-curved reinforced concrete sheet, the Puentes Cascara is a slow traffic bridge that connects the Parque de la Arganzuela and the Salon de Pinos on the north and south sides of the Rio Manzanares.

One hundered cables, resembling the mouth of a baleen whale, carry a slim steel deck.

 

Designed as crossing elements, the bridges configure the space, like pavilions hovering over the river.

Client
Municipality of Madrid

Partners
Burgos & Garrido Asociados, Porras La Casta Arquitectos, and Rubio & Alvarez-Sala

Imagery
© West 8, © Ira Efremova, Daniel Canogar

Reimagining an Industrial Heritage

Strijp S, Eindhoven, NL

 

We see not only the official monuments but also all industrial buildings and objects as valuable to preserve and incorporate into the design.

Designing an inviting
Building Interface

 

Through this intervention, the unique cultural heritage of the Philips factories is preserved and strengthened with the reopening of iconic buildings, transforming Strijp S into an area where the city and society find each other in a new, inventive way. 

 

Space to Celebrate

 

The location of Strijp S, just outside the city center of Eindhoven, along with its placement between the High Tech Campus of Eindhoven and the Technical University of Eindhoven, makes it an ideal location for festivals, pop-ups, makerspaces, and events.

Client
Park Strijp Beheer

Imagery
© West 8, © Jeroen Musch, ©Max Kneefel, © Bart van Overbeeke/ GLOW Eindhoven, © Max Kneefel

Video
Video © Gewest13 via Strijp-S

Catalysing Transformation

Brno Main Station, Brno, CZ

Redefining public space in a monumental multimodal transit hub: The station is the catalyst for the city of Brno’s desire to physically and mentally develop the new district as an integral part of the city.

Benthem Crouwel Architects + West 8 urban design and landscape architecture are collaborating on the design for a new multimodal hub of Brno, urban realm and adjacent station quarter. The urban layout of the station district allows for an optimal layout for all modes of transportation. By putting people first, all traffic modes are safely untangled. With a construction budget of 1,8 billion euros, the expected completion of the station is between 2032 and 2035.
-> Click Here for more information about the Exhibition: Designing Brno Station

Creating a barrier free district, the design both weaves and embeds pedestrian routes into the urban fabric and concentrates them through high-quality passages in the railway body.

Putting People First &
Reflecting the Rich History of Brno

Client
City of Brno
Czech Railway administration

Partners
Benthem Crouwel Architects

Imagery
© Play-time

Advisors

Building cost and solar energy concept – Arcadis
Structural engineering – SID studio
Traffic consultancy – Goudappel
Water management – RHDHV

Reimagining Infrastructure to Reconnect the City

Madrid Río - Infrastructure, Madrid, ES

By digging an incredible 43 km of tunnels under the city and burying over 12km of the city’s highly congested M30 motorway along the Rio Manzanares, room was created for a massive green corridor and a continuity of green spaces to connect the north and south sides of the city.

Understanding scale: A comparison of the sunken M30 (top left) with the Paris Peripherique (top right), New York City’s FDR Drive (lower left), and the Boston Big Dig (lower right).

The riverfront project for Madrid is an intervention with the highest ambition of environmental improvement by the city in the twentieth century.

 

Supervision through design, construction, and park installation.

Burying major thoroughfares in the city allowed for space to plant 43,000 trees, 460,000 shrubs and 211,000 m2 of grassland- creating a pleasant microclimate near the waterfront.

Client
Municipality of Madrid

Partners
Burgos & Garrido Arquitectos Asociados, Porras La Casta Arquitectos and Rubio & Álvarez-Sala (during construction period these 3 Madrid-based firms formed a joint venture for the project: MRIO arquitectos)

Consultants
Cascara Bridges | FHECOR-Hugo Corres

Imagery
© Jeroen Musch, © Municipality Madrid, © Richter Spielgerate, and © West 8

Re-stitching the City

Groene Loper, Maastricht, NL

The removal of traffic and creation of new homes, restoring historic and ecological connections, and providing the city with a direct and safe connection to green space and nature.

The stacked design of the tunnel creates space for urban development on both sides of the Groene Loper. Over the next few years, over a thousand homes will be built in different phases in a wide variety, both in terms of typology and shape. The plan aims for a high-quality avenue environment inspired by Maastricht’s old canals.

The construction of the King Willem-Alexander Tunnel in Maastricht increased the value of homes within a radius of one kilometre by a combined 220 million euros. This increase in value comes on top of the general increase in house prices.

After/Before

The integrated cooperation enabled the impact on the surrounding area to remain minimal during construction while seeking maximum gains for the city in the long term. For instance, excess sand was used to build a park hill and a water basin was given a second life as a pond. In doing so, The Groene Loper not only solved a major technical issue but also gave extra ‘gifts’ back to the city.

Healing the city of
Maastricht

With the planting of 2,000 trees and the creation of a central part for walking and cycling, this linear strip is now able to unite rather than divide.

The two entrances to the city from the tunnel are articulated with green space. These traffic intersections have been given their own topography and planted with Italian poplars to create a green arrival.

Client
Consortium Avenue2 (Ballast Nedam, Strukton) and Projectbureau A2 (Rijkswaterstaat, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Meerssen)

Partners
Ballast Nedam, Strukton, Arcadis, Humble Architecten, dGmR, in collaboration with Bex* Communication

Imagery
© West 8, © Jeroen Musch, © Fred Berghmans, and © Aron Nijs

A Warm Welcome to the City

Rotterdam Centraal Station, Rotterdam, the Netherlands

Interweaving in the existing urban network with placemaking, Rotterdam Centraal Station connects the various characters of the city and marks the beginning of its cultural axis.

Placing the entire station under one roof – the design for Rotterdam Centraal creates an open, light, warm and inviting space while addressing the challenge of connecting two very different parts of the city.

Urban
Integration

The Grand Station Hall welcomes all visitors and encourages them to explore the city beyond the station.

Incorporating Meaningful Details

Team CS also created a masterplan for the Rotterdam Central District. The ultra-modern station and the surrounding developments reinforce the unique location of Rotterdam within Europe. Today the area is a center for living, working, and travelling with a thriving 24-hour economy.

Client
Prorail, Gemeente Rotterdam

Team
 Team CS; a cooperation between Benthem Crouwel Architects, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten and West 8.

 

Imagery
© West 8 and Team CS, © Jeroen Musch, © Jannes Linders

Wavedecks

Toronto Waterfront, Toronto, CA

Creating a new public space gateway where the city kisses the lake, inspired by the sinuous contours of the shoreline of the Canadian lakefront.

The WaveDecks are a series of timber structures that explore variations of a simple articulation in the change in level between Queens Quay Boulevard and Lake Ontario along the Toronto Central Waterfront. Responding to the current pinch-points where the streetscape meets the water’s edge, the Wavedecks create new public space gateways and provide access to the waterfront, a key priority for Waterfront Toronto.

The geometry of the Spadina WaveDeck is carefully conceived using playful curves that are constantly changing to create ledges for seating and new routes to access the water’s edge. It was built in less than ten months and creates more public space along one of the most heavily used parts of the Toronto shoreline. The design allows for different vantage points and ultimately different experiences with both the lake and the city.

The Simcoe WaveDeck is as artistic as it is functional, and features an informal public amphitheatre-style space with impressive curves that soar as high as 2.6 metres above the lake. Inspired by the Canadian cottage experience and the shorelines of Ontario’s great lakes, the wavedeck is meant to give urban dwellers a feel for life at the lake.

The 480 square-metre Rees WaveDeck is an urban dock that is both a piece of art and a flexible gathering space. The form allows people to interpret the space in many different ways: the amphitheatre-like steps can be used as a passive sitting place, or as an active learning space for summer camps or the nearby sailing school.  A portion of the toe rail at the centre of the deck is removable to accommodate boarding of small boats from the wavedeck. The two 15 metre backless benches act as an elegant barrier to the water while also providing seating for users of the space.

The wavedecks were deslivered as part of the first phase of implementation of a strategic, award-winning masterplan for the Toronto Central Waterfront prepared by West 8 + DTAH. Both the Simcoe WaveDeck and the Spadina WaveDeck were built in less than eight months, and the Rees WaveDeck was built in less than 10 months. The masterplan also includes a continuous water’s edge promenade and boardwalk; a series of pedestrian footbridges connecting major attractions on the waterfront.

Client
Waterfront Toronto

Partners
West 8 + DTAH

Photography
© West 8, Nicola Betts

Connecting the Sea and the Mountains

La Sagrera Linear Park, Barcelona, SP

A new green diagonal axis extending into the very heart of 21st-century Barcelona.

The burial of the old railroad tracks and the construction of the new high speed railway station provides an unprecedented opportunity to convert this area into Barcelona’s largest urban park. The new 4 km of green space, appropriate and reuse the obsolete infrastructure, to establish a new green connection between existing neighborhoods.

The initiative is the key to improving biodiversity and strengthening the city’s urban ecological network.

Client
BSAV, Barcelona Sagrera Alta Velocitat s.a.

Partners
Aldayjover, RCR, Sener (Engineering consultancy), Materia Verda (Botany consultancy), Artec (Lighting consultancy), BR&A (Traffic consultancy), SBDA (Infography)

Imagery
© Aldayjover, RCR, West 8

Building with Nature

The New Hondsbossche Dunes, Petten, NL

Building one of the longest uninterrupted dunescapes in the Netherlands.

A place with varied topography, overgrown with native vegetation, with young drifting dunes, wet valleys, and a generous beach attracting visitors from the wider area.

A sandy and dynamic solution creates opportunities for ecological development and recreational activities.

Client
Joint venture of Van Oord Dredging and Marine Contractors bv and Boskalis for Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Partners
Svašek Hydraullics, Witteveen+Bos, Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek

Imagery
© WEST 8 and © Jeroen Musch

A Warm Welcome

Landscaping Schiphol Airport, Amsterdam, NL

Developing a durable strategy for landscaping Schiphol, not only for greening the airport but also to make public space a key feature of its identity.

One of the most important elements of the green corporate identity has been the systematic planting of birches in all empty and unused spaces. This ‘green haze’ puts into perspective the facades and the viaducts and binds together all parts of the airport into a coherent whole.

Coming out of the airport, passengers are immediately immersed in Dutch culture, providing a welcome transition from the hectic airport into the Dutch landscape.

Client
Schiphol Airport

Imagery
© West 8