The Netherlands

West 8 urban design & landscape architecture b.v.

Nico Koomanskade 1021
3072 LM Rotterdam
The Netherlands

+31 (0) 10 485 5801

Belgium

West 8 Brussels urban design & landscape architecture bvba

Waaienberg 123
1745 Opwijk
Belgium

+31 (0) 10 485 5801

United States

West 8 urban design & landscape architecture p.c.

2133 Arch Street, Suite 101
Philadelphia, PA 19103
United States of America

+1 347 371 2252

Reorienting the City Back to the Water

Parliament Slip, Toronto, CA

Reconnecting the city with the waterfront, creating an engaging, inviting, and accessible space for all.

West 8 + DTAH is developing an exciting vision for Parliament Slip with Waterfront Toronto, transforming an underused industrial area into a waterfront destination where residents and visitors can access the water. The proposed transformation of the Slip brings engaging public spaces, safe interaction with the harbour, and recreational, dining, and retail activities.

After extensive discussions with the public and stakeholders, West 8 + DTAH designed a space that includes a floating pier adorned with concessions opportunities, kayak and canoe launches, floating pools, new mooring facilities, and a pedestrian bridge. The Floating Pools create an immersive experience on the water with panoramic views of the lake and the city. Two outdoor pools – a deeper pool for recreation and a smaller hydrotherapy pool – cater to a variety of users. Adjacent to the floating pool is a transportation pier that will support future marine transportation uses such as water taxis and ferries. The Floating Village, a cluster of concessions stands, provides opportunities for small businesses to bring Toronto’s diverse dining culture to the waterfront. Additionally, a fully accessible boat launch creates a place for people to enjoy the harbour by kayak. Lastly, the proposed WaveDeck and public space at the head of the slip create a space to enjoy the theatre of the harbour.

Parliament Slip builds on the family of existing slips and WaveDecks as part of West 8 + DTAH’s continuing work along Toronto’s Central Waterfront. Over the years, the Central Waterfront Master Plan has increased access to the waterfront, improved pedestrian connectivity, and enhanced multimodal mobility.

Client
Waterfront Toronto

Partners
DTAH

Renderings
© West 8 + DTAH

Craftsmanship in urban design

Malecón Waterfront, Puerto Vallarta, MX

Synthesizing traditional craftsmanship with the 21st-century needs of today, the Malecón waterfront enhances the local identity of Puerto Vallarta and promotes its position in today’s tourism industry.

Embracing the traditional river stone paving technique: This design is referred to as the “Mosaico Vallarta”, inspired by a masterpiece commissioned to the prominent Huichol artist, Fidenzio Benitez in which the artist narrates the Origin of Vallarta; a place where Motherland and Ocean meets.

 

A choreography of palms dancing along the esplanade; generating a dialogue between the building facades, the promenade, and their visitors.

A revitalized
waterfront for all

Client
Municipality of Puerto Vallarta

Partners
Trama Arquitectos, Estudio 3.14

Imagery
© West 8, © A. Cartagena

Embedding the Legacy of the Lakefront

Toronto Waterfront, CA

Connecting the entire waterfront community with picturesque promenades and parks, elegant boardwalks and walkways, and beautiful boat piers – giving the lakefront back to the public and ensuring that waterfront neighbourhoods reconnect people to the Canadian tradition of a natural, accessible landscape.

 

“The revitalization of Toronto’s waterfront represents nothing less than an unprecedented opportunity to literally change the face of Toronto and, ultimately, to redefine how the world perceives our city, province and country.”

– Our Waterfront Vision, Waterfront Toronto

Engaging the public from the beginning helped
ensure a successful project that reflects the community’s values.

 

 

Characterized by extensive public realm improvements and below-grade infrastructure upgrades, the Queen’s Quay Boulevard exemplifies thoughtful 21st-century urbanism and integrated public space design.

The East Bayfront: a 3km-long promenade; a continuous public open space at the water’s edge.

 

Unique to the project are the high-quality, custom-designed mosaic paving, furniture and tree-planting details.

Iconic Placemaking

The WaveDecks are a series of timber structures that explore variations of a simple articulation in the change in level between Queens Quay Boulevard and Lake Ontario along the Toronto Central Waterfront. Responding to the current pinch-points where the streetscape meets the water’s edge, the Wavedecks create new public space gateways and provide access to the waterfront, a key priority for Waterfront Toronto.

 

Partners

Design Engineer: Arup; Site Engineer: WSP Global (MMM Group); Electrical, Streetlighting and Signalization: TSL Consulting + Design Group Ltd; Structural: WSP Global (Parsons Brinckerhoff Halsall Inc.); Urban Forestry: James Urban and Associates; Quantity Surveying: A.W. Hooker Associates Ltd; Traffic Management: BA Group; Irrigation: Smart Watering Systems; Utility Coordination: DPM Energy Inc; Environmental and Geotechnical: LVM Franz, Toronto, and Golder Associates; Construction Manager: Eastern Construction Company Limited

Photography
© Nicola Betts, © Chris Hillier, © Alexander Garvin, © Waterfront Toronto, and © West 8

Client
Waterfront Toronto

Creating a consistent and legible image for the Central Waterfront.

The Central Waterfront extends 3.5 km along Lake Ontario and is in direct proximity to the downtown business district. It is one of Toronto’s most valuable assets. Yet, despite decades of planning and patchwork development projects, there was no coherent vision for linking the pieces into a greater whole – visually or physically.

Connectivity between the vitality of the city and the lake and a continuous, publicly accessible waterfront are West 8’s Masterplan priorities.  The plan expresses a vision for the Central Waterfront that brings a sustainable, ecologically productive ‘green foot’ to the rich culture of the metropolis. It suggests a new coherence and continuity along the waterfront, produced by four seemingly simple gestures that create a new ‘Multiple Waterfront’: the Primary Waterfront – a continuous water’s edge promenade with a series of pedestrian bridges;  the Secondary Waterfront – a recalibrated Queens Quay Boulevard with a new urban promenade and public spaces at the heads-of-slips; the Floating Waterfront – a series of floating elements that offer new boat moorings and public spaces in relation to the lake, and; the Cultures of the City – connections from Toronto’s diverse neighbourhoods towards the waterfront.

 

Client
Toronto Waterfront

Partners
DTAH

Consultants
Arup, Halsall Associates, Schollen & Company, Mulvey + Banani, David Dennis Design

Imagery
© West 8, © Waterfront Toronto, © Nicola Betts Photography

Reimagining an Industrial Heritage

Strijp S, Eindhoven, NL

 

We see not only the official monuments but also all industrial buildings and objects as valuable to preserve and incorporate into the design.

Designing an inviting
Building Interface

 

Through this intervention, the unique cultural heritage of the Philips factories is preserved and strengthened with the reopening of iconic buildings, transforming Strijp S into an area where the city and society find each other in a new, inventive way. 

 

Space to Celebrate

 

The location of Strijp S, just outside the city center of Eindhoven, along with its placement between the High Tech Campus of Eindhoven and the Technical University of Eindhoven, makes it an ideal location for festivals, pop-ups, makerspaces, and events.

Client
Park Strijp Beheer

Imagery
© West 8, © Jeroen Musch, ©Max Kneefel, © Bart van Overbeeke/ GLOW Eindhoven, © Max Kneefel

Video
Video © Gewest13 via Strijp-S

A Stage for the City

Schouwburgplein, Rotterdam, NL

Situated in the heart of Rotterdam, minutes from the Europe’s largest port, and surrounded by the City Theater, the music hall, Rotterdam’s largest movie theater complex.

Embracing the void: The largest design challenge was the need to build on top of the existing underground parking garage which could not bear heavy loads. Transforming it into an urban stage, the roof is paved with ultra-light materials and minimal, but impactful furnishings and connections.

Interactive, flexible, and able to change throughout the day and from season to season

Client
City of Rotterdam

Imagery
© West 8 and © Jeroen Musch

Catalysing Transformation

Brno Main Station, Brno, CZ

Redefining public space in a monumental multimodal transit hub: The station is the catalyst for the city of Brno’s desire to physically and mentally develop the new district as an integral part of the city.

Benthem Crouwel Architects + West 8 urban design and landscape architecture are collaborating on the design for a new multimodal hub of Brno, urban realm and adjacent station quarter. The urban layout of the station district allows for an optimal layout for all modes of transportation. By putting people first, all traffic modes are safely untangled. With a construction budget of 1,8 billion euros, the expected completion of the station is between 2032 and 2035.
-> Click Here for more information about the Exhibition: Designing Brno Station

Creating a barrier free district, the design both weaves and embeds pedestrian routes into the urban fabric and concentrates them through high-quality passages in the railway body.

Putting People First &
Reflecting the Rich History of Brno

Client
City of Brno
Czech Railway administration

Partners
Benthem Crouwel Architects

Imagery
© Play-time

Advisors

Building cost and solar energy concept – Arcadis
Structural engineering – SID studio
Traffic consultancy – Goudappel
Water management – RHDHV

A Warm Welcome to the City

Rotterdam Centraal Station, Rotterdam, the Netherlands

Interweaving in the existing urban network with placemaking, Rotterdam Centraal Station connects the various characters of the city and marks the beginning of its cultural axis.

Placing the entire station under one roof – the design for Rotterdam Centraal creates an open, light, warm and inviting space while addressing the challenge of connecting two very different parts of the city.

Urban
Integration

The Grand Station Hall welcomes all visitors and encourages them to explore the city beyond the station.

Incorporating Meaningful Details

Team CS also created a masterplan for the Rotterdam Central District. The ultra-modern station and the surrounding developments reinforce the unique location of Rotterdam within Europe. Today the area is a center for living, working, and travelling with a thriving 24-hour economy.

Client
Prorail, Gemeente Rotterdam

Team
 Team CS; a cooperation between Benthem Crouwel Architects, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten and West 8.

 

Imagery
© West 8 and Team CS, © Jeroen Musch, © Jannes Linders

Page in development

San Pellegrino Flagship Factory, Bergamo, IT

Client
Sanpellegrino S.p.a.

Partners
BIG, Atelier Verticale, Schlaich Bergermann Partner, Front Arup, Squint/opera, Mic, Big Ideas, Studio Piero Castiglioni

Imagery
© West 8

Page in development

Den Helder city center, North Holland, NL

Client
Zeestad cv/bv

Partners
Proper-Stok Ontwikkelaars, Synchroon, Woningstichting Den Helder Consultants: BBN, Geurst & Schulze architecten, Tony Fretton Architects

Imagery
© Jeroen Musch

A woodland garden in the city

The Park at Essex Crossing, New York, New York, USA

The design reflects the stated desires of the community: access to nature, a playground, safety elements and flexible seating.

Layers of canopy and understory trees, swaths of woodland planting, and vine-covered vertical plantings create a shady oasis in the city. The park features an entirely native palette of trees and groundcovers, from Honeysuckle trees to Blueberry shrubs.

Multifunctional planter edges offer seating and robust wooden details offer a soft antidote to the typical concrete of the city.

Client
Delancy Street Partnership

Partners
Beyer Blinder Belle

Consultants
AKRF, Rodkin Cardinale Consulting Engineers, DeSimone Consulting Engineers, Illumination Arts

Imagery
© West 8, © Noah Devereaux and © Barrett Doherty

Catalyst for the City

Revitalization of the Coolsingel, Rotterdam, The Netherlands

A revolution on the scale of Rotterdam- restoring the prominence and allure of the city’s main boulevard.

A spacious pedestrian esplanade and two-way bicycle path are located on the west side of the street, while three lanes of vehicular traffic are situated east of the existing tram line.

Despite the complex underground situation, the new Coolsingel makes major sustainability contributions through the principles of microclimate, water storage and biodiversity.

Client
Gemeente Rotterdam

Images & Photography
© West 8 and © Tom Janssen

Partners
Traffic Engineer | SWECO Nederland
Lighting Consultant | BeersNielsen
Lighting Engineering | IMd Raadgevende Ingenieurs
Contractors | Van Gelder; GKB; Bronnenberg B.V. Heerlen

Stitching and connecting

Place de la Défense, Paris, FR

Classical by its shape, contemporary by simplicity

West 8’s design for the refurbishment of the Place de la Defense / Place of Defense / is a monumental lawn, a “Champ” placed in the historical axis of Paris, facing the Arch of la Defense. Conspicuous and minimalistic, the “Champ”, is coherent with its surrounding, fits within and gives order to the sequences of spaces on the elevated slab of la Defense.

It is a stitch and a connector, it federates the Parvis on one side and the Esplanade on the other, redefining the contours of the Place de la Defense. Our project redefines the space of the square, liberating the surface of the ground, and integrating elements of program and access in a general composition. The square’s spatial organization is simplified, clarified, liberated from obstacles, it gains in functionality and spatial quality. The pedestrian circulations are spread on two axis along each side of the central Champ, both of these, connected with vertical circulations, to the ground floor and underground. These two planted “avenues” run along the edges of the square, which are more intimate spaces, addressing the facades of the surrounding buildings. The central Champ, a unifying void, is a space of gathering and representation.

Our proposal is a re-interpretation of the space of the square and of its uses. Today, the square is a large empty space, mainly a transit space, the monumental scale of which is oppressing to its visitors. Our proposal aspires to “re-humanise” the square, make it a welcoming, functional, human-scale place.

Client
DEFACTO – Public Establishment of Management of the Business District of the Defense

Partners
Arcadis, Jeol

Imagery
© West 8