The Netherlands

West 8 urban design & landscape architecture b.v.

Nico Koomanskade 1021
3072 LM Rotterdam
The Netherlands

+31 (0) 10 485 5801

Belgium

West 8 Brussels urban design & landscape architecture bvba

Waaienberg 123
1745 Opwijk
Belgium

+31 (0) 10 485 5801

United States

West 8 urban design & landscape architecture p.c.

2133 Arch Street, Suite 101
Philadelphia, PA 19103
United States of America

+1 347 371 2252

Revitalizing the Eastern Docklands

Borneo-Sporenburg, Amsterdam Eastern Docklands, NL

The stewardship of an entirely new urban typology: creating a sense of character and an exciting environment that works as a unified whole.

Borneo and Sporenburg are two 19th century harbour docks located north of Amsterdam’s city center. Between 1993 and 2000, West 8 led their transformation into one residential district with 2500 mainly low-rise dwellings, in a high density of 100 units per hectare.

 

Reimagining the streetscape: a framework for diversity and participation

West 8 supervised 100 emerging and established architects in their designs for a re-interpretation of the traditional Dutch canal house. The playful variation in façade designs led to an animated street elevation, culminating in the row of privately commissioned houses at the Scheepstimmermanstraat. The two realized ‘meteorites’ are the industrial brick apartment block Pacman (Koen van Velzen) and The Sfinx/The Whale, with its West 8-designed courtyard, a sloping roofline and zinc-panelled facade (ArchitectenCie).

 

Water is the dominant public domain of Borneo-Sporenburg, a quality celebrated by two landmark bridges. The scent of the wind, reflections and sunsets over the river IJ are pulled into the living environment.

 

Client
New Deal

Imagery
© Jeroen Musch, © West 8

An Urban Neighbourhood Centered Around the Public Realm

Nieuw Crooswijk, Rotterdam, NL

Architecture that brings
life to the street.

Timeless &
Historic Details

Working at a variety of scales, the plan for Nieuw Crooswijk takes into account everthing from the street layout to the design of the doorknobs.

Integrating
Green Space

Clockwise, starting in top left: Wide play-sidewalks, public green spaces, shared gardens, and private gardens.

 

 

 

 

 

Collaboration &
Supervision

Client
Ontwikkelings Combinatie Nieuw Crooswijk, Proper-Stok Ontwikkelaars, Era Bouw b.v., Woningbedrijf Rotterdam

Architects
van Drost + Van Veen, Brink Architecten, De Zwarte Hond Architecten, NL Architects, Geurst & Schulze Architecten, Jeroen Schippers Architecten, Brink Architectuur en Stedenkbouw.

Imagery
© West 8, © Walter Herfst, © Jeroen Musch

Reimagining an Industrial Heritage

Strijp S, Eindhoven, NL

 

We see not only the official monuments but also all industrial buildings and objects as valuable to preserve and incorporate into the design.

Designing an inviting
Building Interface

 

Through this intervention, the unique cultural heritage of the Philips factories is preserved and strengthened with the reopening of iconic buildings, transforming Strijp S into an area where the city and society find each other in a new, inventive way. 

 

Space to Celebrate

 

The location of Strijp S, just outside the city center of Eindhoven, along with its placement between the High Tech Campus of Eindhoven and the Technical University of Eindhoven, makes it an ideal location for festivals, pop-ups, makerspaces, and events.

Client
Park Strijp Beheer

Imagery
© West 8, © Jeroen Musch, ©Max Kneefel, © Bart van Overbeeke/ GLOW Eindhoven, © Max Kneefel

Video
Video © Gewest13 via Strijp-S

Catalysing Transformation

Brno Main Station, Brno, CZ

Redefining public space in a monumental multimodal transit hub: The station is the catalyst for the city of Brno’s desire to physically and mentally develop the new district as an integral part of the city.

Benthem Crouwel Architects + West 8 urban design and landscape architecture are collaborating on the design for a new multimodal hub of Brno, urban realm and adjacent station quarter. The urban layout of the station district allows for an optimal layout for all modes of transportation. By putting people first, all traffic modes are safely untangled. With a construction budget of 1,8 billion euros, the expected completion of the station is between 2032 and 2035.
-> Click Here for more information about the Exhibition: Designing Brno Station

Creating a barrier free district, the design both weaves and embeds pedestrian routes into the urban fabric and concentrates them through high-quality passages in the railway body.

Putting People First &
Reflecting the Rich History of Brno

Client
City of Brno
Czech Railway administration

Partners
Benthem Crouwel Architects

Imagery
© Play-time

Advisors

Building cost and solar energy concept – Arcadis
Structural engineering – SID studio
Traffic consultancy – Goudappel
Water management – RHDHV

Adapting, Restoring and Renovating

Universiteitskwartier, University of Amsterdam, NL

Bringing both an anthropological and architectural sensitivity to the project, West 8 undertook a unique, detailed analysis of the cultural, historic and architectural layers of the district to create a supplementary research document to inform the district’s future development.

In collaboration with University of Amsterdam (UvA) and the Municipality of Amsterdam, West 8 have created a spatial vision to preserve, restore and renew the Universiteitskwartier in the historic heart of the city centre. A new ceremonial heart for the UvA, the plan creates a new Humanities district for the University, by opening up various hidden courtyards as well as marking the historic boundaries more clearly.

Marking and outlining where historic buildings can be adapted, restored and renovated to become suitable for modern use.

With the key message of POORTEN – HOVEN – STEGEN (Gates – Courtyards – Alleys), the strategic creation of entry points and greenery within the urban fabric enables the streetscape and inner courtyards to be opened up and activated for the local community, the university community and the public to enjoy. To highlight the potential of the larger plan’s message, West 8 also created and tested a series of ‘Kavel Paspoorten’ to act as case studies for the successful implementation of the vision document on specific key sites within the district.
West 8 urban designers Adriaan Geuze en Penne Hangelbroek worked in close collaboration with Municipality city planners Ton Schaap and Meijer-Skouratovskaja and the UvA to incorporate the feedback from an extended series of public consultation events led by Guido Wallagh and integrate the larger goals of the City of Amsterdam’s ‘Aanpak Binnenstad’ programme which focuses on the restoration of national monuments and sustainability upgrades for the urban realm.
West 8 was appointed as the strategic masterplanner for the city campus in 2018, and the plans were approved by the City of Amsterdam on the 9th of July, 2021.

Client/Collaborators
University of Amsterdam (UvA) and the Municipality of Amsterdam

Imagery
© West 8

Re-stitching the City

Groene Loper, Maastricht, NL

The removal of traffic and creation of new homes, restoring historic and ecological connections, and providing the city with a direct and safe connection to green space and nature.

The stacked design of the tunnel creates space for urban development on both sides of the Groene Loper. Over the next few years, over a thousand homes will be built in different phases in a wide variety, both in terms of typology and shape. The plan aims for a high-quality avenue environment inspired by Maastricht’s old canals.

The construction of the King Willem-Alexander Tunnel in Maastricht increased the value of homes within a radius of one kilometre by a combined 220 million euros. This increase in value comes on top of the general increase in house prices.

After/Before

The integrated cooperation enabled the impact on the surrounding area to remain minimal during construction while seeking maximum gains for the city in the long term. For instance, excess sand was used to build a park hill and a water basin was given a second life as a pond. In doing so, The Groene Loper not only solved a major technical issue but also gave extra ‘gifts’ back to the city.

Healing the city of
Maastricht

With the planting of 2,000 trees and the creation of a central part for walking and cycling, this linear strip is now able to unite rather than divide.

The two entrances to the city from the tunnel are articulated with green space. These traffic intersections have been given their own topography and planted with Italian poplars to create a green arrival.

Client
Consortium Avenue2 (Ballast Nedam, Strukton) and Projectbureau A2 (Rijkswaterstaat, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Meerssen)

Partners
Ballast Nedam, Strukton, Arcadis, Humble Architecten, dGmR, in collaboration with Bex* Communication

Imagery
© West 8, © Jeroen Musch, © Fred Berghmans, and © Aron Nijs

Page in development

Den Helder city center, North Holland, NL

Client
Zeestad cv/bv

Partners
Proper-Stok Ontwikkelaars, Synchroon, Woningstichting Den Helder Consultants: BBN, Geurst & Schulze architecten, Tony Fretton Architects

Imagery
© Jeroen Musch

Designing Housing Typologies for Vibrant Suburbs

Ypenburg – Deelplan 6, The Hague, NL

Transforming a military airport near The Hague through an interplay of architectural elements, where the formal layout weaves together low-rise dwellings, apartments, and public spaces, creating a tapestry that balances suburban elements with an elusive urban vibrancy.

Ypenburg is a location in development situated near The Hague. It became available after the military airport ‘Ypenburg’ had disappeared. The whole plan is divided into different fields. The fields differ in program, use of space, properties of the landscape, and architectural and urban development, which should generate a variety in residential areas. The different fields are subdivided into sub-plans; each plan consists of 500 to 800 dwellings. The program for sub-plan 6 was assigned to the contractor D’Artagnan, including the design of West 8.

A formal set-up characterizes the environment of sub-plan 6. The main structure is formed by a system of long avenues and broad boulevards. The plan contains 497 low-rise dwellings, 155 apartments in various price categories, a school, and a sports centre.

Three special places are voids in the web: a park in the north, a public garden with an intimate atmosphere and the boulevard. Each dwelling is situated on one of these public spaces or on a street that leads to one of them. The three public spaces have their own identity, which is illustrated by a specific open space development.

The basic assumption for the plan is twofold: on the one hand, to make individual houses in a suburban framework, and on the other hand, to develop an urban identity, which has been stated for Ypenburg. An investigation of possible combinations of different types of houses should make it possible to achieve these goals. A mix of houses, with differences in height, is characteristic of the plan. The mix arises through different floor heights, varying numbers of floors and differences in the direction of the roof surfaces. Within the program of this area, enough typological differences can be found to apply this principle to the entire area. The proposal is based on a calm and coherent architecture for the whole neighbourhood.

Client
Bouwcollectief d’ Artagnan

Partners
Architecten Cie, Zwarte Hond, Diener & DIener, Topos

Imagery
© West 8

A Diversity of Housing Typologies on the Water

Waterrijk Woerden, Woerden, NL

The City of Woerden has the ambition to transform Waterrijk into a unique part of the city with its own strong identity. The commission posed a true challenge due to the municipality’s search for architectural diversity.

The location on the waterside enabled the masterplan to connect to the urban ambiance of the traditional Dutch water towns. A key aim of the masterplan was to emphasize fantastic views of the water through a wide range of residential typologies.

Water is an integral part of the development, allowing small canals to connect to existing larger waterways. Unique bridges emphasize the location of the connecting infrastructure which crosses the canals. The ambition for Waterrijk is to provide a high-quality living space where children can play while enjoying their natural surroundings.

The area is split into two parts: the ‘Villapark,’ with a density of 20 dwellings per hectare and the ‘Islands,’ with a density of 55 dwellings per hectare.

Client
City of Woerden

Imagery
© West 8

Revitalizing Historical Industrial Spaces

Silvertown Quays, London, UK

Redefining Silvertown Quays as a new part of the city with its own centre of gravity and its own clear identity.

The Silvertown Quays development is a dense mixed-use commercial, office and residential redevelopment around the former Royal Victoria Dock next to the Pontoon Pier. Historically, the Royal Docks have always been the gateway between London and global markets. When the docks closed in the 1980s due to the relocation of industrial operations, the area gradually lost its economic importance. The cityscape was abandoned and became poorly connected through traffic and industrial pollution, and the large empty lots became blighted. Existing and new neighbourhood development was isolated and fragmented.

West 8, in the role of landscape architects and urban designers, joined the team led by Principal Masterplanner Fletcher Priest Architects to revitalize this 25-hectare historic site. The focus is on making it a vibrant urban area. The area will include 3,000 new homes, cultural venues, offices, high-end research start-ups and retail.

The team intends to transform the Silvertown Quays into a world-class business centre with efficient and historically harmonious public spaces: a world leader in high-tech, green business and research and an international forum for the exchange of knowledge and ideas. The waterfront site is envisaged as a centre of activity and a thriving leisure destination for Londoners and visitors alike.

The landscape strategy includes the creation of a series of focal areas linked by key open spaces at the intersection of major roads and streets. New iconic public spaces include squares, parks, plazas, piers and promenades. In addition, a variety of smaller public spaces are strategically located to help define the new urban experience and create a sense of place, as well as provide lively intersections for users of the various programming peripheral development areas.

Client
Silvertown Partnership (First Base & Lipton Rogers Developments LLP)

Partners
Fletcher Priest Architects, ARUP, Civic Arts

Imagery
© West 8

Strategy for 23,000 houses

Noordereiland, Rotterdam, NL

The study, Rotterdam Grondgebonden, resulted in a location map of concrete proposals to offer an alternative to the current practice of building out of the city limits.

At the scale of a city, West8 conducted a capacity study into new locations for 23,000 ground-level homes within the Rotterdam ring road.  The locations vary from acupuncture procedures to large-scale, new construction locations of neighbourhood scale, where the city can benefit immensely
A second opinion was requested halfway through the process from a group of representative Rotterdammers. As a panel, they contributed their vision from various perspectives such as education, culture and neighbourhood development. Partly thanks to the input from the panel members, it became clear that the city’s accounting management is not the most important task. What matters is the address of the location and the extent to which it can rely on existing qualities that will spread over a larger surface. CityCorp, the largest housing association in Rotterdam, endorsed the argument of the Rotterdam Land-Based Study in their CityLive 2005 conference in 2005, laying the foundation for further initiatives. On behalf of CityCorp, West 8 took a closer look at six locations in and near the centre and made further proposals.

Client
OBR, dS+V Rotterdam

Imagery
© West 8

Urban Transformation with Distinctive Character

Nieuw Kralingen, Rotterdam, NL

Transforming Nieuw Kralingen into a true city district with a romantic and warm character, seamlessly connected with the nearby green Kralingse Bos and Kralingse Plas: a new residential area on the northeast side of Rotterdam, located on the former business park ‘Boezembocht.’

West 8’s design vision demonstrates a differentiated neighbourhood with a wide variety of housing typologies. It accumulates several benefits: the comfort and safety of a modern and spacious neighbourhood, great connections with the city centre and the recreational areas, and an atmosphere that draws inspiration from the distinctive qualities of the wider Kralingen area.

Nieuw Kralingen is a neighbourhood with winding streets and lanes, mostly consisting of low-rise housing. Only on the outer borders, apartment complexes of up to four levels high are planned. The streets offer views of the edges of the forest, while one lane overlooks the Kralingse Plas and its two windmills. The forest paths are extended into the neighbourhood, providing tangible connections to nature.

Programme
Nieuw Kralingen is considered the largest urban expansion within the Rotterdam ring road within the next years. A maximum of 800 homes will be built in the coming years. The city of Rotterdam aims to increase its supply of centrally located spacious homes and respond to the demand of families and senior citizens with higher incomes.  On the north side, a new business park will be created as a transition between the current one and the new homes.

Supervision
The design vision is the result of more than one and a half years of research in which entrepreneurs, citizens and local government representatives were asked for advice. It includes spatial and technical preconditions and formulates the ambitions for sustainability and quality.

Multiple architects will be appointed to design individual houses or housing blocks. West 8 will supervise their work to accomplish a coherent appearance while stimulating both architectural diversity and a timeless character.

Imagery
© West 8