The Netherlands

West 8 urban design & landscape architecture b.v.

Nico Koomanskade 1021
3072 LM Rotterdam
The Netherlands

+31 (0) 10 485 5801

Belgium

West 8 Brussels urban design & landscape architecture bvba

Waaienberg 123
1745 Opwijk
Belgium

+31 (0) 10 485 5801

United States

West 8 urban design & landscape architecture p.c.

2133 Arch Street, Suite 101
Philadelphia, PA 19103
United States of America

+1 347 371 2252

Composing a Cultural Destination

West Kowloon Cultural District Park, Hong Kong, CN

Creating a waterfront park to inspire, promote and encourage cultural pursuits for all.

 

“The Park will be a tranquil counterpoint to the intensity of urban Hong Kong, contributing an important new greening project to the heart of the city that will offer something for everyone to enjoy.”

– WKCD Design Team

 

 

A continuous waterfront promenade celebrates vistas and access to the Victoria Harbour.

 

Double Edge: Preparing for Sea Level Rise and adding a new layer at the waterfront.

Supporting
Innovative Ecology

Placing buildings within the landscape.

Client
West Kowloon Cultural District Authority

Partners
Dennis Lau; Ng Chun Man Architects; Engineers (Hong Kong) Ltd (DLN), ACLA (Hong Kong), Hyder Ltd., JLL

Imagery
© West 8, © ACLA, © Hong Kong Tourism Board, and © ZiL ArchVisual

From Macro to Micro

The New Afsluitdijk, North Holland/Friesland, NL

Reinforcing existing structures, creating new drainage solutions, restoring the ecological connection of the Ijsselmeer and the Wadden Sea for migratory fish and creating an engaging visitor experience.

In order to restore the connection between the Wadden Sea and the IJsselmeer for migratory fish, a fish migration river will be constructed into the dike.

After reinforcement, the dike will continue to offer protection against flooding, even under changing circumstances.

Client
Rijkswaterstaat

Consortium:
Levvel (a joint venture of Van Oord, BAM and Rebel)
Benthem Crouwel Architects

Imagery
© West 8

Photography
© Rijkswaterstaat, Levvel

Reorienting the City Back to the Water

Parliament Slip, Toronto, CA

Reconnecting the city with the waterfront, creating an engaging, inviting, and accessible space for all.

West 8 + DTAH is developing an exciting vision for Parliament Slip with Waterfront Toronto, transforming an underused industrial area into a waterfront destination where residents and visitors can access the water. The proposed transformation of the Slip brings engaging public spaces, safe interaction with the harbour, and recreational, dining, and retail activities.

After extensive discussions with the public and stakeholders, West 8 + DTAH designed a space that includes a floating pier adorned with concessions opportunities, kayak and canoe launches, floating pools, new mooring facilities, and a pedestrian bridge. The Floating Pools create an immersive experience on the water with panoramic views of the lake and the city. Two outdoor pools – a deeper pool for recreation and a smaller hydrotherapy pool – cater to a variety of users. Adjacent to the floating pool is a transportation pier that will support future marine transportation uses such as water taxis and ferries. The Floating Village, a cluster of concessions stands, provides opportunities for small businesses to bring Toronto’s diverse dining culture to the waterfront. Additionally, a fully accessible boat launch creates a place for people to enjoy the harbour by kayak. Lastly, the proposed WaveDeck and public space at the head of the slip create a space to enjoy the theatre of the harbour.

Parliament Slip builds on the family of existing slips and WaveDecks as part of West 8 + DTAH’s continuing work along Toronto’s Central Waterfront. Over the years, the Central Waterfront Master Plan has increased access to the waterfront, improved pedestrian connectivity, and enhanced multimodal mobility.

Client
Waterfront Toronto

Partners
DTAH

Renderings
© West 8 + DTAH

Revitalizing the Eastern Docklands

Borneo-Sporenburg, Amsterdam Eastern Docklands, NL

The stewardship of an entirely new urban typology: creating a sense of character and an exciting environment that works as a unified whole.

Borneo and Sporenburg are two 19th century harbour docks located north of Amsterdam’s city center. Between 1993 and 2000, West 8 led their transformation into one residential district with 2500 mainly low-rise dwellings, in a high density of 100 units per hectare.

 

Reimagining the streetscape: a framework for diversity and participation

West 8 supervised 100 emerging and established architects in their designs for a re-interpretation of the traditional Dutch canal house. The playful variation in façade designs led to an animated street elevation, culminating in the row of privately commissioned houses at the Scheepstimmermanstraat. The two realized ‘meteorites’ are the industrial brick apartment block Pacman (Koen van Velzen) and The Sfinx/The Whale, with its West 8-designed courtyard, a sloping roofline and zinc-panelled facade (ArchitectenCie).

 

Water is the dominant public domain of Borneo-Sporenburg, a quality celebrated by two landmark bridges. The scent of the wind, reflections and sunsets over the river IJ are pulled into the living environment.

 

Client
New Deal

Imagery
© Jeroen Musch, © West 8

Craftsmanship in urban design

Malecón Waterfront, Puerto Vallarta, MX

Synthesizing traditional craftsmanship with the 21st-century needs of today, the Malecón waterfront enhances the local identity of Puerto Vallarta and promotes its position in today’s tourism industry.

Embracing the traditional river stone paving technique: This design is referred to as the “Mosaico Vallarta”, inspired by a masterpiece commissioned to the prominent Huichol artist, Fidenzio Benitez in which the artist narrates the Origin of Vallarta; a place where Motherland and Ocean meets.

 

A choreography of palms dancing along the esplanade; generating a dialogue between the building facades, the promenade, and their visitors.

A revitalized
waterfront for all

Client
Municipality of Puerto Vallarta

Partners
Trama Arquitectos, Estudio 3.14

Imagery
© West 8, © A. Cartagena

Embedding the Legacy of the Lakefront

Toronto Waterfront, CA

Connecting the entire waterfront community with picturesque promenades and parks, elegant boardwalks and walkways, and beautiful boat piers – giving the lakefront back to the public and ensuring that waterfront neighbourhoods reconnect people to the Canadian tradition of a natural, accessible landscape.

 

“The revitalization of Toronto’s waterfront represents nothing less than an unprecedented opportunity to literally change the face of Toronto and, ultimately, to redefine how the world perceives our city, province and country.”

– Our Waterfront Vision, Waterfront Toronto

Engaging the public from the beginning helped
ensure a successful project that reflects the community’s values.

 

 

Characterized by extensive public realm improvements and below-grade infrastructure upgrades, the Queen’s Quay Boulevard exemplifies thoughtful 21st-century urbanism and integrated public space design.

The East Bayfront: a 3km-long promenade; a continuous public open space at the water’s edge.

 

Unique to the project are the high-quality, custom-designed mosaic paving, furniture and tree-planting details.

Iconic Placemaking

The WaveDecks are a series of timber structures that explore variations of a simple articulation in the change in level between Queens Quay Boulevard and Lake Ontario along the Toronto Central Waterfront. Responding to the current pinch-points where the streetscape meets the water’s edge, the Wavedecks create new public space gateways and provide access to the waterfront, a key priority for Waterfront Toronto.

 

Partners

Design Engineer: Arup; Site Engineer: WSP Global (MMM Group); Electrical, Streetlighting and Signalization: TSL Consulting + Design Group Ltd; Structural: WSP Global (Parsons Brinckerhoff Halsall Inc.); Urban Forestry: James Urban and Associates; Quantity Surveying: A.W. Hooker Associates Ltd; Traffic Management: BA Group; Irrigation: Smart Watering Systems; Utility Coordination: DPM Energy Inc; Environmental and Geotechnical: LVM Franz, Toronto, and Golder Associates; Construction Manager: Eastern Construction Company Limited

Photography
© Nicola Betts, © Chris Hillier, © Alexander Garvin, © Waterfront Toronto, and © West 8

Client
Waterfront Toronto

Creating a consistent and legible image for the Central Waterfront.

The Central Waterfront extends 3.5 km along Lake Ontario and is in direct proximity to the downtown business district. It is one of Toronto’s most valuable assets. Yet, despite decades of planning and patchwork development projects, there was no coherent vision for linking the pieces into a greater whole – visually or physically.

Connectivity between the vitality of the city and the lake and a continuous, publicly accessible waterfront are West 8’s Masterplan priorities.  The plan expresses a vision for the Central Waterfront that brings a sustainable, ecologically productive ‘green foot’ to the rich culture of the metropolis. It suggests a new coherence and continuity along the waterfront, produced by four seemingly simple gestures that create a new ‘Multiple Waterfront’: the Primary Waterfront – a continuous water’s edge promenade with a series of pedestrian bridges;  the Secondary Waterfront – a recalibrated Queens Quay Boulevard with a new urban promenade and public spaces at the heads-of-slips; the Floating Waterfront – a series of floating elements that offer new boat moorings and public spaces in relation to the lake, and; the Cultures of the City – connections from Toronto’s diverse neighbourhoods towards the waterfront.

 

Client
Toronto Waterfront

Partners
DTAH

Consultants
Arup, Halsall Associates, Schollen & Company, Mulvey + Banani, David Dennis Design

Imagery
© West 8, © Waterfront Toronto, © Nicola Betts Photography

From Industrial Dock to Green Jewel

Xinhua Waterfront Park, Shanghai, CN

The multi-layered park takes advantage of the existing flood wall to create different programs while allowing for the possibility of inundation.

Accessible and functional spaces

Recreation routes for jogging, cycling and walking were integrated with formal and natural play areas to create a vibrant and activated waterfront for all ages.

Client

Shanghai Huangpu River Banks Development Construction Investment (Holdings) Co., Ltd.
上海申江两岸开发建设投资(集团)有限公司

Partners

Public Green Area | Tongji Architectural Design (Group) Co., Ltd. 合作设计单位(公共绿地):同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司
Dock Area | Shanghai China Communications Water Transportation Design & Research Co., Ltd. 合作设计单位(高桩平台):
上海中交水运设计研究有限公司

Consultants

Flood Wall Design | Shanghai Municipal Engineering Design Institute (Group) Co., Ltd. 防汛墙设计:上海市政工程设计研究总院(集团)有限公司; Smart City Facilities:Shanghai International Technology & Trade United Co., Ltd. 智能化设施:上海国际技贸联合有限公司

Imagery

© WEST 8 and © Zil ArchVisual

A Green Haven for the Thames

Jubilee Gardens, London, UK

Slightly elevated from street level, the gently sloping topography of the revitalized Jubilee Gardens creates a destination on the River Thames and a truly spectacular view of London.

From a thoroughfare for busy commuters to multifunctional and celebrated place: Inviting Londoners to gather, perform and discover the Southbank.

Client
South Bank Employers Group

Partners
AKT engineers, BDSP Partnership (mechanical/electrical), Davis Langdon and construction by Frost Landscapes (UK)

Imagery
©West 8, ©Jeroen Musch, and ©Jubilee Gardens/Mickey Lee and Sam Harris

A City of Gardens Extending into the Sea

Cape Grace, Monte Carlo, MC

The Cape Grace extension project seamlessly integrates with Monaco’s existing urban fabric, respecting its historical roots while envisioning a new image and opportunities for the future.

Informed by centuries of organic growth in Monaco’s urban texture, the development injects a sense of optimism with new light and energy, creating a comprehensive proposal that aligns with the Principality of Monaco’s functional and technical objectives. The project includes an expansive public realm featuring parks, plazas, promenades, and bicycle paths, enhancing Monaco’s urban experience through the addition of cultural, residential, and commercial facilities.

For over two millennia, La Rocher and Port Hercule have been recognized as ideal living environments. The Cape Grace extension not only aims to enhance the beauty of Monaco but also addresses the recent challenges of increased energy demand, natural resource taxation, and the impact on the built environment. This project presents an opportunity for Monaco to construct a socially, culturally, and economically responsible living environment that is environmentally sustainable, positioning the Principality as a global model. The development’s focus on the sea reflects Monegasque culture, opening the water’s edge to the public and offering a range of leisure activities. Green spaces, both public and private, play a vital role in the project, creating a liveable and accessible environment with shaded trees, green roofs, and integrated balconies and terraces, turning Cape Grace into a continuous green landscape extending into the sea.

Client
Monte Carlo Sealand

Imagery
© West 8, © Miller Hare Limited

Breathing New Life into an Underutilized Area

Rioparque, Puerto Madero, Buenos Aires, AR

Reimagining the waterfront site as a valuable addition to the city of Buenos Aires, as it transitions from the city to the rivers edge: a place for contemplation, community engagement and activation.

A premier riverfront park where both the richness of local
biodiversity is celebrated and the community is inspired
to cultivate a profound connection with the river.

Responding to different edge conditions of the site: the canal, the low lands, and the waterfront.

Client
Buenos Aires City in collaboration with Central Society of Architects (SCA), and sponsored by the Argentine Federation of Architects (FADEA)

Team

WEST 8 – landscape architecture
PALO arq – architecture + urban design

Consultants
MIC-HUB – mobility
MGF – landscape and ecology

Imagery
Renders – © WEST 8 + PALO arq
Plans and diagrams – © West 8

Building with Nature

The New Hondsbossche Dunes, Petten, NL

Building one of the longest uninterrupted dunescapes in the Netherlands.

A place with varied topography, overgrown with native vegetation, with young drifting dunes, wet valleys, and a generous beach attracting visitors from the wider area.

A sandy and dynamic solution creates opportunities for ecological development and recreational activities.

Client
Joint venture of Van Oord Dredging and Marine Contractors bv and Boskalis for Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Partners
Svašek Hydraullics, Witteveen+Bos, Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek

Imagery
© WEST 8 and © Jeroen Musch

Complementing without Competing

Presidio Parklands Vision, San Francisco, California, USA

Connecting, honouring and educating, orienting, and amplifying the inherent drama of the Presidio itself, Crissy Field, the Golden Gate Bridge, Alcatraz and the City beyond.

The Presidio Parklands has been created by replacing the elevated highway that once ran through the Presidio with a below-grade roadway. This new parkland will connect the Presidio’s center to Crissy Field and provide visitors with various amenities and breathtaking views of the Golden Gate Bridge.

The Presidio Trust, in partnership with the Golden Gate National Parks Conservancy and National Park Service, asked five teams to develop creative concepts to inspire ideas about what could happen at the site. Enhanced by layers of program, activity and engagement, the design concept for the Presidio Parklands utilizes a flexible approach through a series of explorations and opportunities that inform a collective vision for the park.

Team West 8’s proposal is rooted in the elegance of this extraordinary setting and is intended to honour the site’s legacy as a military post and engage the surrounding communities. The vision features microcosms of Presidio experiences: a central elliptical lawn and gathering space, forests to explore, botanical gardens, wetlands, boardwalks and expansive views. These are composed to create an unrivalled destination for the Presidio that is recognizable, memorable, and full of surprises.

Elegant, powerful and respectful Team West 8’s design for the Presidio Parklands creates a destination and landscape unlike any other.

Client
The Presidio Trust in partnership with the Golden Gate National Parks Conservancy and National Park Service

Imagery
© West 8

Partners
Bionic, Sitelab Urban Studio, Jensen Architects, The Cultural Landscape Foundation | Consultants: Magnusson Klemencic Associates Inc., Nelson Nygaard, Wendy MacNaughton, Volume Inc., ESA, ETM Associates LLC., AECOM, Architectural Resources Group Inc.