Na jarenlange nominaties heeft Unesco vandaag de Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst geplaatst!
De Hollandse Waterlinies vormen een verdedigingssysteem dat tussen 1815 en 1940 gebouwd is en dat zich over 200 kilometer uitstrekt. Het systeem bestaat uit een netwerk van 96 forten, dijken, sluizen, gemalen, kanalen en inundatiepolders. Een van de grote publiekstrekker van de Nieuwe Hollandse Waterlinie is het Waterliniemuseum op Fort Vechten. Het Fort bij Vechten werd gebouwd in 1870 als onderdeel van de tweede fortenkring om Utrecht.
Na vele jaren van verwaarlozing was de met gras begroeide structuur volledig overgroeid. In 2006 wonnen West 8 en Rapp+Rapp Architecten een prijsvraag in opdracht van de Provincie Utrecht om de museale bouwwerken te herstellen. West 8 heeft het terrein getransformeerd met een 80-meter brede band, waarin het fort weer in zijn oorspronkelijke staat werd teruggebracht. Verschillende bestaande ondergrondse constructies zijn geconsolideerd, gerestaureerd en getransformeerd en elementen zoals bruggen en grondwerken zijn gereconstrueerd.
Omdat de site is omgeven door een brede gracht, herbergt het tal van zeldzame en bedreigde plant- en diersoorten. De oorspronkelijke vegetatie is weer zichtbaar gemaakt of opnieuw aangeplant, waardoor een rijk contrast ontstaat tussen natuur en cultuur. In 2015 is het museum voor het publiek geopend.
Wij zijn er trots op onderdeel te mogen blijven uitmaken van het proces dat De Hollandse Waterlinies bij een steeds groter (internationaal) publiek onder de aandacht brengt!
Meer informatie: Nieuwe Hollandse Waterlinie
Meer informatie over het project: Fort Bij Vechten

Photography: Jeroen Musch, Ossip van Duivenbode
Client
Province of Utrecht
Partners
Rapp+Rapp (Christian Rapp) in collaboration with Jonathan Penne Architecten (Penne Hangelbroek), bunker q, k2, parklaan and anne holtrop