The Netherlands

West 8 urban design & landscape architecture b.v.

Nico Koomanskade 1021
3072 LM Rotterdam
The Netherlands

+31 (0) 10 485 5801

Belgium

West 8 Brussels urban design & landscape architecture bvba

Waaienberg 123
1745 Opwijk
Belgium

+31 (0) 10 485 5801

North America

West 8 urban design & landscape architecture p.c.

2133 Arch Street, Suite 101
Philadelphia, PA 19103
United States of America

+1 347 371 2252

De Nieuwe Coolsingel van Rotterdam opgeleverd door West 8

Zaterdag 10 april – Zeven jaar geleden heeft West 8 op verzoek van de gemeente Rotterdam een uitwerking gemaakt van het beleid dat de gemeente ‘city lounge’ noemt. Voor die uitwerking werd gevraagd de Coolsingel als boulevard haar originele allure terug te geven, en de Coolsingel nadrukkelijker te herinrichten als verblijfsgebied voor de Rotterdammers. De verkeersruimte voor de auto is compacter gemaakt, de vrijkomende ruimte ingericht als esplanade voor fietsers en voetgangers met ornamentele Coolsingel-lantaarns.

Gedeelde ruimte
Dit is op de schaal van Rotterdam een revolutie, omdat daarmee de gedeelde buitenruimte een feit wordt op de belangrijkste boulevard van de stad. Ook is in de uitwerking de Coolsingel verlengd van Hofplein tot aan Witte de Withstraat, waardoor de belangrijke, gezellige stadsstraten de Meent en de Witte de With aan elkaar verknoopt zijn. Het Churchillplein werd als verkeersplein opgeheven zodat de esplanade ononderbroken doorloopt richting de Erasmusbrug.

Nieuwe allure
Als inrichting van deze boulevard is gekozen voor warme natuursteen van kandla grès, die de bijzondere monumentale gebouwen van de Coolsingel doet stralen. Zowel het Hilton, de Bijenkorf, ABN Amro, het Stadhuis, postkantoor en alle flats uit de wederopbouw zijn gebouwd in lichtbeige natuursteentinten. Deze monumenten worden opgetild in de toon van de nieuwe buitenruimte. De nieuwe inrichting maakt het mogelijk om een extra bomenrij toe te voegen. De nieuwe Coolsingel is een statige boulevard met vijf rijen platanen.

Het meest in het oog springende van die nieuwe Coolsingel onderdeel is de esplanade met mozaïek bestrating en drieëntwintig nieuwe Coolsingel-lantaarns. Deze lantaarns zijn geïnspireerd op de stadhuis lantaarns en passen in de art Deco traditie van de jaren twintig van de vorige eeuw, de tijd waarin de originele Coolsingel werd aangelegd. Ook alle metro entrees en groenelementen hebben eenzelfde consistente natuurstenen detaillering gekregen. Het grote publiek is verrast over het brede goudkleurige fietspad dat met de esplanade werd geïntegreerd.

Duurzaamheid
Ondanks de complexe ondergrondse situatie van de Coolsingel (hoofdwarmteleidingen, metrobuis, riolen) heeft de nieuwe Coolsingel veel en nieuw groen. Er is gebruik gemaakt van eigentijdse engineering waarin de ruimte onder het fietspad zowel waterbuffer als wortelruimte voor de nieuwe bomenrijen en het groen is. Daarmee draagt de Coolsingel in hoge mate bij aan de duurzaamheidsprincipes van microklimaat, waterberging, biodiversiteit.

Gebruiksflexibiliteit
De asymmetrische indeling van de boulevard is een enorme verbetering voor het gebruik van de Coolsingel als locatie voor events. De rijloper kan worden gebruikt voor zomercarnaval, demonstraties, de marathon. De esplanade kan, zonder dat het verkeer wordt stilgelegd, worden gebruikt voor vrijmarkten op Koningsdag en andere events. Voor festivals en huldigingen is het hele gebied met het Stadhuisplein en het Hofplein beschikbaar.

Katalysator
De intentie van de gemeente Rotterdam om de buitenruimte van de stad te verbeteren gaat verder. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook het vastgoed aan de boulevard en de plinten worden verbeterd. Nu, op het moment van opening, blijkt dat alle panden, alle kavels aan de Coolsingel worden verbeterd en herontwikkeld; Het postkantoor wordt herontwikkeld met een wolkenkrabber, de tegenoverliggende naoorlogse bebouwing zal worden vernieuwd, Het Atlanta hotel zal worden gerestaureerd met het Grand Café Atlanta, WTC-beurs krijgt een gevelvernieuwing. Voor de Koopgoot wordt een nieuwbouw voorzien, de Forum-locatie en de Coolse Poort zijn en worden vernieuwd en de Robecotoren heeft een nieuwe plint. Ook voor de aansluiting op De Pompenburg is nieuwbouw en renovatie voorzien.

De opening van de nieuwe Coolsingel vond op 10 april ‘corona-proof’ plaats. Samen met wethouder Arjan van Gils reed ontwerper Adriaan Geuze van West 8 in een historische tram over de Coolsingel en verwijderden zij het laatste bouwhek.

 

Voor meer informatie over het project:

Gemeente Rotterdam
Sharon Meijer
Projectleider Coolsingel
sm.meijer@rotterdam.nl
06-14429653
http://www.rotterdam.nl/coolsingelmedia

Voor interviews, quotes of ontwerpmateriaal:

PR West 8
pr@west8.com
010 485 5801

 

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Ontwerp: West 8 Urban Design and Landscape Architecture b.v.
Verkeersingenieur: Sweco Nederland
Lichtadviseur: BeersNielsen
Ingenieursburo: IMd Raadgevende Ingenieurs
Aanemers: Van Gelder; GKB; Bronnenberg B.V. Heerlen