The Netherlands

West 8 urban design & landscape architecture b.v.

Nico Koomanskade 1021
3072 LM Rotterdam
The Netherlands

+31 (0) 10 485 5801

Belgium

West 8 Brussels urban design & landscape architecture bvba

Waaienberg 123
1745 Opwijk
Belgium

+31 (0) 10 485 5801

United States

West 8 urban design & landscape architecture p.c.

2133 Arch Street, Suite 101
Philadelphia, PA 19103
United States of America

+1 347 371 2252

A reflection of local identity

Central Park Valencia, Valencia, ES

Inspired by the Valencian tradition of solid narrative and poetry, the design reflects the area’s strong Valencian identity and is designed for current and future generations.

The basic composition of the elements and components are closely linked to the essence of Valencia, described by the Spanish poet Antonio Gala on his poem ‘Piropo a Valencia’, specially written for the project.

The Parque Central proposal has its foundation in the historical evolution of Valencia’s gardens and patios. The park consists of a sequence of different gardens where water, trees and flowers are elevated to the highest expression of Valencia’s garden history.  A park visit will be an experience of enjoyment, provide space for contemplation and reflection, and allow intimate moments with nature and exchange with botany. However, the park is also a place of activity, a space for families, children, sports, and a stage for shows and culture.

These experiences are articulated against the continuum of the lush, shady central promenade. The many small gardens are laid out in a pattern and in the relief, inspired by the orange groves of Valencia. The constant presence of water emerging in various forms emphasizes each atmosphere of the park. Water features by means of lakes, reflective pools, islands, fountains, streams, and waterfalls.

The integration of the park into the urban context is of critical importance. The park’s permeability towards adjacent neighbourhoods emphasizes the intimate city-park relationship and. The connection to the new southern entrance-avenue to the city, linking the historical centre, the river and the Valencian orchards is an important visual axis that penetrates into the park through ‘the meadow of oranges’ (La Vega de los Naranjos). The railway reserve, currently an iron barrier, will become a green aromatic carpet that culminates in a large park; it provides a new welcoming image for the city.

Client
Consorcio Valencia Parque Central

Partners
Sener & Gestec, with the collaboration of the writer and poet Mr. Antonio Gala and the Valencian artists Mr. Alejandro Santa Eulalia and Mr. Pedro Santa Eulalia

Imagery
© West 8