Interpolis Headquarters

A calm and introverted world, separated from its surroundings by hedges and a dark green, steel fence with a holly leaf pattern.

The Interpolis headquarters lies on the main axis with the station area in the city of Tilburg. The garden covers approximately 2 hectares and is freely accessible for both employees and the Tilburg public. The garden is designed as a space for relaxation and enjoyment and as a space where employees can work in green surroundings. Computer connections in the garden provide electricity and access to the headquarters mainframe and a folded, wooden bridge connects the entrance square of the office with the garden.

The large scale design of the headquarters required a compatible scale garden design. As a counterbalance for the tower designed by the architect Bonnema, the garden features Large Douglas firs. The grass surface has a loose pattern of ‘tectonic shifts’, their edges defined by dark grey, concrete retaining walls. Elongated watertables of varying lengths (20- 85 metres) with ecology of water lilies and frogs form the central theme of the garden. The shifting orientations and nonparallel shapes in the garden create a strong, constantly changing sense of perspective. An elongated plateau of large, counter-shingled slate slabs was laid out directly against the building and, every spring, the magnolia grove blossom and spread across the shingled surface and punctuate the layers of the massive slates.