The Netherlands

West 8 urban design & landscape architecture b.v.

Nico Koomanskade 1021
3072 LM Rotterdam
The Netherlands

+31 (0) 10 485 5801

Belgium

West 8 Brussels urban design & landscape architecture bvba

Waaienberg 123
1745 Opwijk
Belgium

+31 (0) 10 485 5801

United States

West 8 urban design & landscape architecture p.c.

2133 Arch Street, Suite 101
Philadelphia, PA 19103
United States of America

+1 347 371 2252

Waterliniemuseum Fort bij Vechten wins NRP Gulden Feniks Award 2016

Fort Vechten and Castellum Fectio Bunnik, partially located in the EHS (‘Ecologische Hoofd Structuur’) zone (the National Nature Network of Netherlands), is the second largest fortress of the New Holland Water Line. The New Holland Water Line was a national military defense project completed in 1880, however it was soon superseded by the introduction of the modern Air Force at the beginning of the twentieth century.

In 1995 the site’s cultural value was nationally recognized, and Fort Vechten was listed as a national monument; in 2005 it was declared a National Landscape and has recently been nominated for inclusion in UNESCO’s World Heritage List.

After winning the master plan design competition in 2004 for the revitalization of the Fort, West 8 and Rapp+Rapp Architecten in collaboration with Jonathan Penne Architecten began work on the project, which was realized in 2015. The most important intervention of the plan was to create a so-called Strook (Strip). This strip, which covers an area of 80m x 450m, restores the formerly overgrown fortress to its original state circa 1880. Making it plain to see how the extended sight lines and height differences would have made this ‘defense machine’ work.

In the centre of the Fort, just outside the strip a new underground Waterliniemuseum has been built. This open-air museum was designed by architect Anne Holtrop to enable the public to better understand the defense system and have the chance to experience it firsthand.

The addition of several new buildings coupled with a refined restoration process sees the desolated terrain of the old fortress, and its position in the New Holland Water Line come to the fore once again. The Fort which is now equipped with a new parking area, pedestrian access routes, an information pavilion, and administrative offices, also functions as a recreation area and is fully accessible to the public. Furthermore, several existing underground structures have been consolidated, restored and transformed, and various elements such as bridges and earthworks have been reconstructed. The original vegetation is made visible again or replanted, creating a rich contrast between nature and culture.

On 23rd June 2016, this project, which reconciles natural, cultural and economic interests in the museum concept, was awarded the 2016 NRP Gulden Feniks Award in the category Area Transformation.

On it’s success, the jury commented:“He who knows how to make an overgrown fortress into a beauty once again, and also tell the story about the meaning that the fortress had in a compelling way, understands his profession. The jury praises the imaginative and bold intervention of the restored bare strip that extends diagonally across the site. It is beautiful to see how this belt of 80m by 450m has been painstakingly restored to its original profile. It is precisely this contrast makes clear what the fort would have looked like when it was first built.”

The Gulden Feniks (Golden Phoenix) is an annual award exclusively given to praise outstanding renovated and transformed built environments in the Netherlands. The awards are recognized for their integral nature. Economic aspects, innovation and technical execution are a key part of the judging criteria but other aspects such as cultural value, sustainability, functional quality and societal influence are also taken into consideration by the expert jury. West 8’s projects have been awarded previously in 2013 to Strijp S and in 2014 to Rotterdam Centraal District. 

维克滕堡新荷蘭水線博物館獲得荷蘭國家改造平台頒發的2016金鳳凰獎

維克滕堡(Fort Vechten)和 Fectio Bunnik村部分位於-荷蘭國家自然網絡的生態網絡帶內,是新荷蘭水線中第二大的堡壘。新荷蘭水線 — 一個於1880年完成的國家軍事防禦項目,但其很快就被20世紀初出現的現代空軍所取代。

在1995年,場地的文化價值被國家重新發掘,維克滕堡(Fort Vechten)被列入國家裡程標誌名單內;2005年它被宣佈為國家級景觀,並且是最近被提名入選聯合國世界遺產名單項目的一部分。

在2004年贏得總體規劃設計競賽以後,West8和Rapp+Rapp建築事務所聯合Jonathan Penne建築事務所開始進行項目設計,在2015年最終建成。總規劃最重要的介入是引入了一條“長帶”區域。這條“長帶”區域佔地80米x450米, 將區域內原來雜草叢生的要塞恢復成其1880年本來的樣子。顯然,由此延伸出來的視線,以及所產生的高差,讓這個“防御機械”煥然一新。

在堡壘的中央,就在這條“長帶”的外圍,新建了一個位於地下的水線博物館。這個由Anne Holtrop 設計的戶外博物館,旨在能讓公眾更好的了解防御系統,並能有機會親身感受之。 

新建築的增加,再結合上一個完美的場地修復過程,使得舊堡壘那片廢棄的區域以及其地位,重新在新荷蘭水線中脫穎而出。堡壘現在配有一個新的停車區域,多條步行進入路線,一個信息亭,以及多個同時用作休憩區域開放給公眾的管理辦公室。此外,一些現存的地下結構也重新被加固,修復以及改造,眾多元素如橋,土包被重建。原有的植物得以重見或重新種植,營造出了自然和文化間的豐富反差對比。 

2016年6月23日,這個位於維克滕堡,集自然,文化,經濟效益概念為一體的新荷蘭水線博物館獲得2016年由國家改造平台(NPR)區域轉變專題的金鳳凰獎。 

評審團評價其獲獎原因 “設計團隊懂得如何讓一個雜草叢生的要塞再次重現美麗,並且用了一個引人入勝的方式講述了堡壘要塞的故事,了解它的作用。評審團非常欣赏那塊橫跨場地,富有想像,大膽的介入–被复原重新裸露出来的“長帶”區域。這條被精心恢復至其原样,寬80米長450米的“長帶”區域,真是非常的美麗。正是這種反差(修復與未被修復區域之間)能清晰的展现出堡壘當初建造的樣子。

 金鳳凰獎是荷蘭一年一度表彰傑出的更新及改造建築環境項目的獎項。這個獎項被公認為最具綜合性。經濟方面,創新及技術執行都是重要的評判部分,此外,其他如文化價值,可持續性,功能質量,以及社會影響都會被專家評審團納入考慮範圍。West8 的之前的項目Strijp S 和鹿特丹火車站區域設計分別獲得2013年和2014年的金鳳凰獎。